Wat is hard water en waar vind je dit?

Laten we eerst kijken wat hard water nu precies is. In grondwater zit van nature kalk. Of beter gezegd: calcium en magnesium.

Wat is hard water en waar vind je dit?

Een waterontharder is een apparaat dat je water zacht(er) maakt. Maar wat verstaan we daar precies onder, onder hard en zacht water? En als we dan persé water moeten ontharden, is hard water dan zo slecht? En hoe meet je in hoeverre je eigen water hard is

Hard water

Laten we eerst kijken wat hard water nu precies is. In grondwater zit van nature kalk. Of beter gezegd: calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. Met koud water heb je niet direct last van kalk, maar als je water opwarmt, scheidt het zich af van het water. Dat zie je aan je kraan, je douchekop of in je koffiezetapparaat: er blijft een harde, witte substantie achter. Dat noemen we kalkaanslag. Naast dat het lelijk oogt, is kalkaanslag ook slecht voor je apparatuur. Het hoopt zich op, waardoor apparaten meer energie moeten gebruiken. Kalkaanslag kan bovendien tot defecten leiden en het schoonmaken ervan is vaak slecht voor het milieu.

Is zacht water beter dan hard water?

Is dat harde water dan alleen maar slecht? Nee, natuurlijk niet. Het water is gezond om te drinken. Bovendien: te zacht water is ook niet goed. Te zacht water heeft bijvoorbeeld een te lage zuurgraad. Daardoor kunnen bepaalde metalen in leidingen loskomen. Dat belandt dan in het water. Kalk zorgt er juist ook voor dat er een beschermlaagje ontstaat in de leidingen. Het is dan ook aan te raden om je waterharder niet álle kalk uit je water te laten halen.

Duitse hardheid

In Nederland wordt al veel kalk uit het water gefilterd door het waterbedrijf, maar lang niet alles. Ofwel: in Nederland hebben we niet écht hard water meer. Toch is ons water vaak nog wel enigszins hard: we krijgen nog volop kalkaanslag op plekken waar we ons water warm of heet maken.

We halen ons water uit de grond. De hardheid van water verschilt daarom ook per gebied waar het uit de grond gehaald wordt. In Friesland is het water aanmerkelijk zachter dan in bij voorbeeld Noord-Brabant. Water dat we uit rivieren halen, is ook een stuk zachter dan water dat we uit de grond halen.

We meten water aan de hand van Duitse Hardheid, dH. Water van 4 tot 8 °dH is zacht, terwijl water van meer dan 12 °dH als hard gezien wordt. Nog iets gedetailleerder: 1dH staat gelijk aan 17,8 milligram CaCO3 (ofwel: calciumcarbonaat) kalk per liter water. We schreven net al op dat het aan te raden was niet al het kalk uit je water te halen. Een waterontharder kun je inderdaad op 0 zetten, maar dat wordt niet aangeraden.

Kortom: een waterontharder haalt zoveel kalk uit je water, als je zelf wil. Aan te raden is om er nog wel wat kalk in te laten, zodat je de zuurgraad behoudt.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.