Waarom magnetische waterontharders matig werken

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

Waarom magnetische waterontharders matig werken

Je wil kalkaanslag koste wat het kost voorkomen of je hebt al last van kalkaanslag. Al je huishoudelijke apparatuur waar warm water doorheen moet stromen begint er ook onder te lijden. Je koffie en thee smaken anders, je douchekop geeft nog maar de helft water en je wasmachine begint ook meer en meer te haperen. Regelmatig schoonmaken zou een optie kunnen zijn, maar ook je waterleiding heeft te duchten onder de kalk. Een haast onmogelijke taak om dit schoon te houden, of je moet echt met chemische oplossingen komen en je waterleiding eens in de zoveel tijd volledig ontkoppelen. Niet alleen irritant, maar ook nog eens slecht voor het milieu en je portemonnee: je apparaten moeten harder werken om te doen wat ze moeten doen. Een waterontharder zou al deze problemen voor je moeten voorkomen. Maar wat voor waterontharder moet je nemen?

Wat kost een Eco Match waterontharder?

De magnetische waterontharder

In je zoektocht ga je zonder enige twijfel magnetische waterontharders vinden. Deze zeer betaalbare variant wordt overal aangeboden en komen veelvuldig hoog op de lijstjes van ‘beste waterontharders’. Op lijstjes van aanbieders van magnetische waterontharders, welteverstaan. Magnetische waterontharders zijn eenvoudig in de installatie, betaalbaar en wat opvalt zijn de vele positieve recensies. Een bijzonder aantrekkelijke optie dus, maar de werking ervan is zeer te betwijfelen: er is geen enkel daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs voor.

De reden dat er zulke hoge prijsverschillen zijn in dit soort waterontharders, zit hem in de sterkte van de magneet. Hoe duurder, hoe sterker de magneet, hoe groter de kans op werking is. De duurste variant van ongeveer 3000 euro werkt ook daadwerkelijk enigszins, maar haalt lang niet alle kalk uit het water.

Antikalkfilter

Wereldwijd zijn er tal van onderzoeken geweest naar de werking van de magnetische waterontharders. Het Amerikaanse leger heeft er eens goed naar gekeken en kwam tot de conclusie dat twee van de dertien oplossingen ‘de kalkafzet enigszins verminderen’. Niet erg overtuigend dus.

Hoe werkt een magnetische waterontharder?

Maar hoe werkt het? Een magnetische waterontharder wordt om de waterleiding bevestigd en het water stroomt dus door een magnetisch veld. Lang niet alle kalk wordt hierdoor opgenomen, waardoor je probleem met kalkaanslag zeker niet verholpen is. Hooguit een beetje. De kalk wordt inderdaad iets van het water gescheiden, maar gaat vervolgens alsnog mee door je huishoudelijke apparatuur. Een magneet zou minimaal 500 gauss moeten meten om echt te kunnen werken en die belofte wordt eigenlijk nooit waargemaakt. 

Conclusie

Kortom: er is geen enkele magnetische waterontharder die kalkaanslag volledig voorkomt. Met een beetje geluk reduceer je het enigszins. Goedkoop blijkt hier uiteindelijk duurkoop: laat je niet foppen door de vele positieve recensies op het internet, bij met name aanbieders van deze magnetische waterontharders. De wat meer kritische, onafhankelijke fora tonen zich juist kritisch op het product. De échte waterontharders bewijzen hun nut juist aanmerkelijk beter, inclusief wetenschappelijk bewijs. We zullen nooit hardop zeggen dat magnetische waterontharders totaal niet werken, maar ze doen ook nooit wat ze beloven: ze voorkomen kalkaanslag niet en dat was toch juist de bedoeling. 

Wat kost een waterontharder?

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.