Is een waterontharder goed voor het milieu?

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

Is een waterontharder goed voor het milieu?

Er zit altijd in zekere mate kalk in ons kraanwater. Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk eruit gefilterd wordt, waardoor het water ‘zacht’ wordt. Een waterontharder voorkomt dus kalkaanslag en daarmee schoonmaakergernissen, maar waar is het nog meer goed voor? Is een waterontharder bijvoorbeeld goed voor het milieu?

Het apparaat zelf

Kijken we puur naar het apparaat zelf: die is zeker niet schadelijk voor het milieu, hoewel je daar nog wel even naar het type moet kijken. Een groot deel van de waterontharders werkt op stroom en is dus weer een apparaat. In die zin zou je kunnen stellen dat een elektrische waterontharder niet direct goed is voor het milieu. Als je echt voor de milieuvriendelijke optie wil gaan, ga dan voor een mechanische waterontharder. Die werken niet op stroom, maar op het water dat zij toch al moeten verwerken. Blijft alleen het afstoten van zout over. Alle waterontharders stoten het af, maar dat breekt gelijk af in het water en is daarmee niet direct schadelijk.

Effecten

De effecten van een waterontharder zijn zonder meer goed voor dat milieu. Je hebt een hele nieuwe tool om je huis te verduurzamen. Ga maar na: doordat je minder kalkaanslag hebt, hoef je dit minder schoon te maken met als misschien wel voornaamste argument: je hebt ook minder (chemische) schoonmaakmiddelen nodig. Schoonmaakmiddelen die doorgaans het riool ingaan.

Diezelfde kalkaanslag zit ook in je huishoudelijke apparatuur. Zonder kalkaanslag gaan zij aanmerkelijk langer mee en dus hoef je niet telkens nieuwe producten aan te schaffen, omdat ze zo snel defect gaan. Die apparatuur heeft bovendien minder moeite om op te warmen als ze niet onder de kalkaanslag zitten. Op die manier kosten ze ook nog eens minder stroom. Dit kan zo’n 20% schelen. Een flink verschil!

Denk bijvoorbeeld eens aan je wasmachine. Je hebt geen of nauwelijks wasverzachter nodig; het zachte water maakt je kleding al een stuk zachter dan het harde water. Het geldt ook voor wasmiddel; omdat je water zacht is heb je hier wat minder voor nodig. Wasmiddel lost gemakkelijker op in zacht water, waardoor het echt optimaal gebruikt kan worden.

Je geeft ook water aan je planten, zowel binnen als buiten. Maar planten prefereren toch echt regenwater, omdat daar niets in zit. Gewoon water, zonder kalk, daar leven ze een stuk beter op. Maar met normaal kraanwater verkalkt de grond wat op kortere termijn het einde betekent van de plant, want voedingsstoffen kunnen niet worden opgelost. De kalk zal niet zozeer slecht zijn voor de grond, maar de planten die er staan hebben simpelweg niets om voor te leven.

Zacht water is ook lekkerder; waar veel Nederlanders toch nog flesjes water aanschaffen, is dat met een waterontharder nog minder nodig: het zachte water heeft eenzelfde kwaliteit als je Spa Blauw.

Wat dat betreft is de kalk zelf niet zozeer het probleem, maar wel de problemen die de kalk veroorzaakt. Door het water te ontharden, ondervind je veel voordelen. En het milieu ook.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.