Hoeveel stroom verbruikt een waterontharder?

Laten we daar eens nader naar kijken. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen van de stroomloze waterontharders?

Hoeveel stroom verbruikt een waterontharder?

Je hebt nu toch echt besloten een waterontharder in huis te nemen. Dan is het goed om wel rekening te houden met een aantal bijhorende kosten, naast de aanschaf van het apparaat zelf. Die zijn niet zo hoog, maar ze zijn er wel: denk aan het gebruik van zout, water en stroom.

Om met die laatste te beginnen: het stroomverbruik van waterontharders varieert uiteraard, maar erg veel vragen ze over het algemeen niet. Sterker: er bestaan waterontharders die helemaal geen stroom gebruiken. Dat klinkt interessant, nietwaar? Laten we daar eens nader naar kijken. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen van de stroomloze waterontharders?

Stroomloze waterontharders

Deze waterontharders werken bijvoorbeeld met een besturingsklep, die wordt aangedreven door de waterstroom. Op die wijze is er inderdaad geen elektra nodig om de machines in werking te laten gaan. Ideaal in bijvoorbeeld oudere huizen, waar minder stopcontacten zijn. Hoef je geen gekke capriolen uit te halen om de waterontharder aan te sluiten. Ideaal ook dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je de waterontharder neerzet. Je hoeft immers geen rekening te houden met het stopcontact.

Toch zitten er wat keerzijdes aan stroomloze waterontharders. Het zout dat deze waterontharders gebruiken is iets anders dan degene mét stroom. Er gaan hele blokken van vijf kilo in, die aanmerkelijk duurder zijn dan de geperste zouttabletten, die andere waterontharders gebruiken. Qua kosten verlies je daar je voorsprong waarschijnlijk al.

Ook qua onderhoud wordt meer vereist; er is sneller sprake van slijtage. Elektrische waterontharders hebben doorgaans een display waar je de werking kunt inlezen en dus altijd op de hoogte bent van de staat. Het belangrijkste nadeel is dat je de stroomloze waterontharder niet uit kunt zetten. Het houdt er dus geen rekening mee als je weggaat, of op vakantie gaat. Het komt er op neer: als er geen waterafname is, blijft het apparaat stil staan. Er gebeurt dus niets: het water blijft in het zout en de hars staan, wat juist erg slecht is. Hierdoor wordt deze waterontharder eerder een probleem dan een oplossing. Je hebt er simpelweg geen controle over.

Waterontharders op stroom

Komen we bij de waterontharders op stroom. Afgaande op bovenstaande, zou je kunnen stellen dat het een nadeel is dat de waterontharder dichtbij een stopcontact moet staan. In moderne huizen is dat doorgaans geen probleem, in oudere huizen zou het inderdaad een uitdaging kunnen zijn. Omdat de jaarkosten lastig hard te maken zijn, wagen we ons hier aan een streefgetal: een waterontharder met stroom kost zo’n €1,-tot €4,- per jaar aan stroom. Let er op dat je ook water en zout verbruikt. Dat zal ook variëren, maar bij het zout kun je al wel uitgaan van zo’n €15- per jaar. Maar ook hiervoor geldt: het is afhankelijk van zoveel facetten. Het zijn in ieder geval kosten waar je rekening mee moet houden. Wegen ze op tegen de voordelen die je ook krijgt als je een waterontharder koopt? Minder schoonmaakmiddelen, minder slijtage aan je apparaten, minder aanschaf van plastic flesjes water? Zonder meer.

Waterontharder Huren

Vanaf €36,45 / Maand

U kunt al vanaf € 36,45 per maand een nieuwe waterontharder bij ons huren. Huur is bij ons altijd inclusief onderhoud en zout. Vooraf bekijken we samen met u welke ontharder het best bij uw persoonlijke situatie past.

Daarna bepalen we de periode waarover u de ontharder wilt huren en samen resulteert dit in een voor u passende huurprijs. Mocht u halverwege de huurtermijn toch over willen gaan tot koop dan behoort dit uiteraard tot de mogelijkheden.

Het huren van een waterontharder is mogelijk met de volgende 2 modellen:

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.