Hoe werkt water ontkalken?

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

Hoe werkt water ontkalken?

Je hebt weer eens kalkaanslag, zoals je dat eens in de zoveel tijd nu eenmaal hebt. Al je huishoudelijke apparatuur zit onder en je moet dus weer aan de schoonmaak. Een vervelend werkje, want kalk is hardnekkig. Het lijkt een gebed zonder einde, want eens in de zoveel tijd is dit aan de hand. Kalkaanslag zorgt niet alleen voor een lelijk waas op bijvoorbeeld glas, maar je apparatuur renderen ook minder en minder en gaan uiteindelijk kapot. Hoe je deze huishoudelijke karweitje tegemoet gaat, kun je hier lezen. Maar het valt natuurlijk ook te voorkomen, door het water op voorhand al te ontkalken. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is hard water?

Laten we eens kijken naar wat kalkaanslag nu eigenlijk is. Te term die we gebruiken voor water waar veel kalk -of eigenlijk: calcium en magnesium- in zit, is ‘hard water’. Hoe meer kalk, hoe harder het water. Omdat we het kalk zoveel mogelijk uit het water willen halen, kunnen we dus zeggen dat we het water ‘zachter’ willen maken. Voor de menselijke gezondheid is hard water helemaal geen probleem, het is zelfs goed voor je botten, maar voor je huishoudelijke apparatuur en je waterleiding dus wel.

Waterontharder

Een waterontharder zet hard water om in zacht water, want ze zorgen ervoor dat het kalkgehalte flink gereduceerd wordt. Er zijn drie types technieken voor waterontharders. De meest gangbare gaat middels ionenuitwisseling. Andere opties zijn de omgekeerde osmose of via elektromagnetisme. Maar let op: dat laatste heeft zich helemaal niet bewezen en werken doorgaans slecht tot matig. Deze waterontharders zijn eenvoudig te installeren en relatief goedkoop, wat het in eerste instantie aantrekkelijk maakt. Lees daarom ook ons blog over de werking van magneten, want in je zoektocht naar een waterontharders zul je deze optie zeer regelmatig tegenkomen.

Ionenwisseling

Via ionenwisseling komt echter toch het meeste voor en kent een beproefde, bewezen werking. Een ionenwisselaar haalt kalk en magnesium uit je water. Een cilinder met harskorrels wisselt de calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Ofwel: de harskorrels ontkalken het water, omdat het kalk zich aan hen bindt. Allereerst stroomt het water door een filter, zodat de vuildeeltjes er al uit gehaald worden.

Harskorrels kunnen natuurlijk verzadigen, wat de werking vermindert. Via een zoutreservoir wordt de harscilinder schoongespoeld of geregenereerd. Dit is de meest efficiënte wijze om water te ontkalken. Het onderhoud is relatief goedkoop.

Wat kost een waterontharder?

Industrie of consument

Het kan ook met een omgekeerde osmose. Dan komt je leidingwater door verschillende filters en middels een hogedruk wordt het water door een halfdoorlatend membraan geleid. Daar wordt kalk, zouten, mineralen en eventuele verontreinigingen uit het water gefilterd. Je zult begrijpen dat dit soort waterontharders vooral in de industrie gebruikt worden, waar soms volledig zuiver water nodig is. Voor consumenten zijn ze daarom wat minder geschikt, want ze vragen veel onderhoud.

Om water te ontkalken zijn dus meerdere methodes te gebruiken, waarbij de ionenwisseling met afstand de beste manier is.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.