Hoe werkt een waterontharder?

Eco Match legt uit

1. Hard water gaat de ontharder in

‘Hard’ leidingwater vol kalk en andere verontreinigingen wordt door de waterdruk in het bestaande netwerk de waterontharder in geleid.

2. Ionisering vindt plaats

Een ionenwisselaar verwijdert moeiteloos alle deeltjes kalk uit het water. Dit geschiedt door middel van harsbolletjes die het calcium uit het water filteren.

3. Regeneratie

Zodra de harsbolletjes zijn verzadigt volgt regeneratie (schoonmaak in essentie) van de harsbolletjes. Door het harsbed te spoelen met pekelwater komt de kalk los van het hars en wordt daarna samen met het pekelwater geloosd op het riool. Dit gebeurt s’ nachts zodat u er niets van merkt. 

4. Zacht water komt de ontharder uit

Alle kalk is tijdens het regeneratieproces uit het harsbed verwijderd en de waterontharder levert weer de verwachte optimale prestatie. U blijft hiermee constant verzekert van heerlijk fris, zacht en gezond water zonder kalk.

Waterontharding ABC

Hoe werkt een waterontharder nu eigenlijk? Waarom heb je zout nodig om zacht en zoet water te krijgen? Op deze pagina leest u functionele informatie over hoe een waterontharder nu eigenlijk precies werkt.

Hoe effectief is een waterontharder?

De professionele waterontharders van Eco Match verwijderen 99,9% van alle kalk uit het leidingwater. Zo is uw hele huis voorzien van heerlijk zacht, zoet en fris water.

Vraag aan 10 mensen hoe een waterontharder werkt en 9 zullen antwoorden dat een waterontharder zout gebruikt om zoet water zacht te maken. In de technische praktijk ligt het net iets genuanceerder. Waterontharders gebruiken inderdaad zout, maar niet om water te reinigen. Het zout wordt namelijk gebruikt om harsbolletjes die zich in het apparaat bevinden te reinigen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het niet het zout dat uw water reinigt, maar deze harsbolletjes. Deze harsbolletjes raken echter na verloop van tijd verzadigd met kalk uit uw inkomende water en zal moeten worden gereinigd (geregenereerd). Dat is waarom uw waterontharder in de nacht een reinigingscyclus doormaakt en dat is waar het zout voor gebruikt wordt. 

Absoluut niet. Waterontharders draaien de regeneratiecyclus in een gesloten watercircuit. Hierdoor blijft het zilte water dat uw ontharder spoelt weg bij het zoete frisse water dat u drinkt. Het zilte water dat is gebruikt om de harsballetjes te reinigen wordt vervolgens rechtstreeks geloosd via de waterafvoer.

Heeft u misschien nog vragen?

Via ons contactformulier kunt u een vraag stellen of een verzoek indienen. Een van onze verkoopadviseurs zal zo spoedig mogelijk de gewenste informatie opsturen of indien gewenst, contact met u opnemen om een afspraak in te plannen. Vanzelfsprekend kunt u ons via ons algemene telefoonnummer bereiken om uw vraag persoonlijk toe te lichten. 

Het nummer waarop u ons kunt bereiken is 0182 67 24 51

Bij Eco Match Waterbehandeling bent u verzekert van een persoonlijke, deskundige en professionele aanpak. Wij kijken wat uw wensen en behoeften zijn en bieden u de oplossing welke het best aansluit op uw persoonlijke situatie.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2021 – Eco Match Waterbehandeling B.V.