De verschillende soorten waterontharders

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

De verschillende soorten waterontharders

In je zoektocht naar de beste waterontharder die bij je past, zul je vast verschillende soorten zijn tegengekomen. Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten waterontharders op de markt, met daarin uiteraard nog vele variaties: de ionenwisseling, de omgekeerde osmose of de magnetische waterontharder. We voegen er nog een vierde aan toe, de antikalkfilter. Dat is feitelijk geen waterontharder, maar wel iets dat je kunt gebruiken om kalk te voorkomen.

Vier soorten

1. Ionenwisseling

De waterontharder met cilinder komt het meeste voor. Het werkt globaal als volgt: het water spoelt door de waterontharder heen. De filters zijn gevuld met harskorrels en deze korrels zijn geladen met natriumionen. Die ionen trekken kalk en magnesium aan en stoten het natrium af. Wat overblijft is zacht water. De filters zelf moeten uiteraard regelmatig gereinigd worden, wat volautomatisch gaat. Dat gebeurt met zout, dat met een reservoir wordt aangeleverd. Zo komt je zout nooit in je drinkwater. Deze cilinderwaterontharders zijn zelf in te stellen. Je kunt ervoor kiezen om al het kalk uit het water te halen, maar dat wordt niet direct aangeraden: kalk is immers goed voor je. Een voorbeeldje: waterhardheid wordt gemeten aan de hand van dH (Duitse Hardheid). Kalk ontstaat vanaf 3 dH. We noemen water ‘hard’ vanaf ongeveer 14 dH. De ontharder zal de waarde omlaag brengen tot 0, maar die stand kun je zelf bepalen. Verstandig, want een beetje kalk in je water wil je toch behouden. Dat kun je met de waterontharder dus zelf bepalen.

2. Omgekeerde osmose

Deze waterontharder komt vooral voor in de industrie en zie je een stuk minder vaak in een gemiddeld huishouden. Het leidingwater stroomt door verschillende filters en komt vervolgens met hoge druk door een halfdoorlatend membraan. Daar wordt het kalk, de zouten, de mineralen en eventuele verontreinigingen uit het water gefilterd. Het water wordt daardoor volledig gezuiverd. Deze waterontharders vragen veel onderhoud, maar is voor grootgebruikers wel de perfecte oplossing.

3. Magnetisch

We schreven in een eerder blog al dat de werking van de magnetische waterontharder niet bewezen is. Het is verreweg de goedkoopste optie: de theorie is dat de magneet de kalk als het ware losweekt van het water. Het overgrote deel van de magnetische waterontharders werkt echter niet tot nauwelijks. Ze zullen hooguit een beetje kalk in beweging brengen, maar van ontharden is dus geen sprake. Pas bij de duurdere varianten, waar de magneet ook aanmerkelijk sterker is, zou het kunnen werken. Maar zoals gezegd: in theorie, want kraakhelder bewijs is er niet voor.

4. Filter

Een filter is geen waterontharder. Je past het filter toe op bepaalde kranen, wat betekent dat je niet al het water dat je huis binnenkomt onthardt. Zo kun je een filter toepassen op de kraan in je keuken, waardoor je minder kalkaanslag krijgt tijdens het koken, je koffiezetapparaat of je waterkoker. Of je wasmachine, waardoor je een stuk minder wasmiddel hoeft te gebruiken. Die voordelen heb je met een waterontharder ook, maar dan in je gehele huis. Een antikalkfilter is een goedkope optie, maar je zult de filters wel jaarlijks moeten vervangen. 

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.