De beste tips voor het kopen van een waterontharder

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

Kopen van een waterontharder

Je bent voornemens om een waterontharder aan te schaffen, of je bent je nog simpelweg aan het oriënteren. Je vindt waterontharders van een paar tientjes en waterontharders van een paar duizend euro. Goedkoop is ook bij dit soort apparaten doorgaans duurkoop, maar wat zijn nu echt zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterontharder?

De beste tips voor het kopen van een waterontharder

1. Goedkoop is duurkoop

Op diverse vergelijkingssites vind je uiteraard de diverse opties. De goedkoopste optie is de magnetische waterontharder. De werking van dit product is nog altijd onbewezen; de meeste magnetische waterontharders doen niet wat ze beloven te doen. Let dus zeker niet alleen op de prijs, want ze lossen je probleem niet altijd op. En dan is het toch alsnog zonde van het geld.  

2. Let op watergebruik

Uit hoeveel mensen bestaat je huishouden? Ofwel: hoeveel water gebruiken jullie? Als dat watergebruik veel is, zal je een waterontharder aan moeten schaffen die ook veel water aan kan, zoals bijvoorbeeld een machine met twee cilinders. Dan heb je altijd de beschikking over zacht water. Ben je met weinig, dan is één cilinder voldoende. Een machine met één cilinder reinigt, ‘regenereert’ zichzelf, waardoor er tijdelijk geen water onthard kan worden. Dat is bij kleine huishoudens geen probleem, want je zult altijd voldoende zacht water hebben.

3. Mechanisch of elektrisch?

Een mechanische waterontharder werkt niet op stroom, terwijl een elektrische waterontharder bestuurd kan worden via de Wi-Fi. Met die laatste kun je alles zelf instellen: wanneer onthardt hij het water? Daar zit ook een nadeel aan: het apparaat zal het water ontharden, ook als het niet nodig is. Zonde als dat gebeurt. Een mechanische waterontharder wacht af, dat gaat op volume. Als er nog voldoende zacht water is, zal hij even niets doen.

4. Let op onderhoudscontracten

Een leverancier biedt je installatie, garantie en onderhoud aan. Dat laatste is op zich handig, maar niet persé noodzakelijk. Wat gebeurt er? De machine wordt eenmaal per jaar nagekeken. Het zout wordt aangevuld, onderdelen worden gereinigd en eventueel vervangen. Er wordt een watertest gedaan en er wordt gezocht naar eventuele bacteriën. Dat kost een aardig jaarlijks bedrag. Dat zout kun je zelf doen, het overige is in de meeste gevallen niet strikt noodzakelijk.

5. Er zitten ook nadelen aan waterontharders

Waterontharders gebruiken zout en dat zal je regelmatig bij moeten vullen. De apparaten maken bovendien lawaai, dus let daar op bij plaatsing. Niet in de buurt van de televisie of bij de slaapkamer, dus. Een waterontharder heeft bovendien een goede afvoer nodig, wat in sommige gevallen betekent dat je dat nog aan moet leggen. Tot slot zijn er de kosten: een goede waterontharder kost al gauw €1000,- en dan krijg je nog jaarlijkse extra kosten, zoals elektriciteit, het zout en het onderhoud.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.