De beste tips tegen kalkaanslag

Bij Eco Match kunt u een waterontharder kopen of huren. We hebben de mogelijkheden op een rij voor u gezet!

Wat is kalkaanslag?

Allereerst is het goed te weten wat kalkaanslag precies is. Ons drinkwater komt uit de grond en daar zit altijd wat kalk in. En dat is prima, want kalk is noodzakelijk voor onze botten. Als je water kookt, openbaart zich de kalk. Als je je bijvoorbeeld gekookt theewater uitschenkt, blijft er een witte substantie in de waterkoker achter: kalkaanslag. Je vindt het op je douchekop, de afwasmachine en aan de kraan. Het voornaamste nadeel van kalkaanslag is dat het voor verstoppingen zorgt.

Hoe verwijder je kalkaanslag?

Kalkaanslag is hardnekkig, maar je moet allereerst weten dat kalk niet goed tegen zuur kan. Azijn en zoutzuur zijn daarom uitstekende middelen om kalkaanslag te verwijderen. Maar let op wát je schoonmaakt. Een douchekop is heel wat anders dan een natuurstenen muur. We sommen een aantal elementen uit het huishouden op, die regelmatig met kalkaanslag te maken krijgen.

1. Glas

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de douchedeur. Hier is natuurazijn een prima optie: je maakt een doek vochtig met dit azijn en wrijft het over de kalkaanslag. Dat laat je intrekken; laat de azijn het werk doen. Als de azijn is opgedroogd, wrijf je de overgebleven kalk zo weg. Om kalkaanslag zo lang mogelijk te voorkomen, is het een goed idee om na iedere douchebeurt de douchedeuren gelijk te drogen.

2. Normale badkamertegels

Hier kun je wasverzachter voor gebruiken. Een dopje wasverzachter met een halve emmer warm water. Als het de vloer is, mop je het oppervlak met dit water, als het de muur is ga je er met een doek met zoveel mogelijk water overheen. Laat het even inwerken. Tot slot spoel je het na met warm water, waarna je het gelijk afdroogt.  

3. Kraan en douchekop

Allereerst schroef je de douchekop even los. Dat geldt als het nodig is ook voor bijvoorbeeld een kraan. Je legt deze een dag of nacht in een bakje met schoonmaakazijn. Als je de kraan of douchekop niet van zijn plek af kan schroeven, kun je ook een zakje met schoonmaakazijn aan de kraan of doucheknop bevestigen. Zolang de kraan of douchekop maar ondergedompeld is in de azijn.

4. Strijkijzer

Vul het waterreservoir met natuurazijn, waarna je het strijkijzer warm laat worden. Laat het even goed stomen en schakel het apparaat dan uit. Even en paar keer op de stoomtoets drukken, zodat het azijnmengel echt helemaal uit het strijkijzer is. Ook de gaatjes van het strijkijzer kunnen vol zitten met kalk. Doordrenk een theedoek met natuurazijn en laat het strijkijzer hierop staan. Misschien onnodig te waarschuwen: het strijkijzer moet hier koud zijn. Daarna wel even een vochtige doek erover halen.

5. Waterkoker

Gebruik het sap van twee grote citroenen in je waterkoker en leng het aan met water, tot het niveau van de kalkaanslag. Laat het water even koken. Voor het beste resultaat laat je het ook even doorkoken. Spoel het daarna wel even goed door met koud water, zodat er geen smaak achterblijft. Soms moet je deze actie een paar keer herhalen om het kalk echt weg te krijgen.

6. Koffiezetapparaat

Ongeveer hetzelfde als de waterkoker. Een paar theelepels schoonmaakazijn. Als de helft is doorgelopen, zet je het apparaat een half uurtje uit. Daarna ga je weer verder. Spoel het naderhand wel even een paar keer door. 

7. Natuursteen

Let hier even op, dit vereist echt meer aandacht. Natuursteen heeft kalk in zich en je wil dit niet beschadigen. Gebruik in ieder geval nooit antikalkproducten, want je maakt het kapot. De enige optie om het te verwijderen is een zuurvrije grondreiniger. Deze hebben een lage pH-waarde en tasten het steen niet aan.

8. Toilet

Natuurlijk kun je hier een ontkalker voor gebruiken, voor het toilet is echt een heel arsenaal beschikbaar. Laat het een tijdje intrekken, voordat je het doortrekt. Haal er voor gebruik nog wel even een doekje doorheen, zodat het kalk ook echt weg is.

9. Wasmachine

Hier gebruik je een fles natuurazijn voor, uiteraard in een lege wasmachine. Laat de machine draaien op 90 tot 95 graden. Niet kouder, niet warmer. Je kunt ook een handje soda gebruiken.

10. Voorkom!

Voorkomen is uiteindelijk veel beter dan genezen. De beste optie om kalkaanslag te voorkomen is een waterontharder. Deze waterontharder komt tussen de plek waar het water je huis binnenkomt en de uiteindelijke tappunten te staan. Hij haalt de kalk uit het water, wat kalkaanslag volledig voorkomt. De tussenliggende buizen, waar je haast niet bij kunt, krijgen immers ook te maken met kalkaanslag. Het zorgt voor wateropstoppingen. Ook in de radiatoren, waardoor deze harder moeten werken om warmte te geven. Een waterontharder zorgt dus ook nog eens voor een flinke besparing op de energiekosten.

Vragen, advies of een offerte?

Eco Match helpt u altijd snel en vriendelijk

© 2023 – Eco Match Waterbehandeling B.V.